Markenhof op weg naar topzorg

Op locatie Markenhof wonen 138 cliënten met het Syndroom van Korsakov. Atlant heeft de ambitie hen specialistische zorg te bieden, die voldoet aan de allerhoogste eisen. Die ambitie is verwoord in Topcare. Trefwoorden: wetenschappelijk onderzoek, bewustwording, zorg dichtbij de cliënt.

In 2012 startte op Markenhof een wetenschappelijk onderzoek over twee thema's: omgaan met agressie, en wilsonbekwaamheid en grenzen bij Korsakovpatiënten. Resultaat was een wetenschappelijk onderbouwde richtlijn voor het omgaan met agressie. Medewerkers kregen daarnaast een training. "Die ging vooral over bewustwording en zelfreflectie", vertelt teamleider Anja Tijmense. "Medewerkers doen de dingen vaak zoals ze dat gewend zijn. Daarover stellen we vragen. Een voorbeeld: haal je 's ochtends iemand uit bed omdat het 8 uur is? Of kijk je eerst naar de gemoedstoestand van de cliënt? En hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag, agressie, of een cliënt uit een chique milieu die je hautain behandelt? Het effect van de training is dat medewerkers 'wakker worden'. Ze handelen nu bewuster en minder uit automatisme. Dat is een grote verandering."

Dagbesteding

De bewoners van Markenhof leiden een zo gewoon mogelijk leven, inclusief werk en vrijetijdsbesteding. Ook in 2012 draaide het DAC (dagactiviteitencentrum) op volle toeren. Anja: "90 van de 138 bewoners gaan er elke dag met plezier naartoe. Cliënten zijn er trots op en met het werk verdienen ze ook een klein beetje geld. Ze halen er eigenwaarde uit. Daarom willen we de werkplaats en dagbesteding uitbreiden. We zijn ervan overtuigd dat dat de kwaliteit van leven verbetert. Dat willen we ook wetenschappelijk bewijzen."

Complimenten

Met Topcare is Atlant een heel eind op weg, stelt Anja Tijmense. "De buitenwereld bevestigt dit ook. We krijgen best veel complimenten en daar zijn we trots op. Belangrijk is dat we goed beschrijven wat we doen. Die kennis zit nu nog te vaak in de hoofden van de medewerkers." En de toekomst? Anja ziet die zonnig in: "We hebben nog heel veel wensen en ideeën. Een nieuw voedingsconcept, uitbreiding van de dagbesteding, onderzoeken wat medewerkers nodig hebben om de topzorg te leveren. En natuurlijk gaan we ook door met kennis delen, samenwerken en wetenschappelijk onderzoek. Alles in dienst van excellente zorg, wetenschappelijk bewezen en dichtbij de cliënt."

Wat is Korsakov?

Het Syndroom van Korsakov is een ziekte die ontstaat door langdurig te veel alcohol drinken. Dit veroorzaakt een vitamine B1-tekort waardoor de hersenen beschadigen. De symptomen van Korsakov zijn onder andere: verlies van kortetermijngeheugen, desoriëntatie, angst- en paniekaanvallen, depressies en moeite met plannen en in actie komen. Veel Korsakov-patiënten zijn niet meer in staat goed voor zichzelf te zorgen en zelfstandig te leven.

Wat is Topcare?

Hoe verbeter je de langdurige zorg voor mensen met complexe ziektes zoals Huntington en Korsakov? Dat is waar Topcare over gaat. Vijf verpleeghuizen, waaronder Atlant, namen het initiatief voor Topcare. Hun overtuiging is dat zorg en behandeling van chronisch zieken beter kunnen door wetenschappelijk onderzoek. En ook dat de kwaliteit van verblijf in verpleeghuizen hierdoor moet en kan verbeteren. Topcare maakt het verschil, tussen 'gewone zorg' en 'topzorg' in verpleeghuizen. Atlant heeft drie doelgroepen voor Topcare: cliënten met de ziekte van Huntington, cliënten met het Syndroom van Korsakov, en cliënten uit de psychiatrische verpleeghuiszorg ('dubbelproblematiek').

Anja Tijmense
Teamleider Markenhof

Contact
a.tijmense@atlant.nl